•   Mjölkproduktion BE16FHA01-3002 29.08.2022-23.10.2022  3 sp  (BE20DA-E, ...) +-
    Studieperiodens (kursens) lärandemål
    Den studerande
    - förstår vilka krav mjölkkor ställer på sin produktionsomgivning, utfodring och skötsel
    - känner till vilka faktorer som inverkar på mjölkproduktionens resultat och kan optimera dessa
    - känner till hur produktionsanläggningar för mjölkkor bör utformas för att vara ändamålsenliga och effektiva men samtidigt trivsamma
    - förstår hur utfodring, ladugårdsmiljö och kalvningsintervall inverkar på mjölkkornas fertilitet och känner till brunstpassning, fertilitetsstörningar och fertilitetsbehandlingar
    Förkunskapskrav
    Inga förkunskapskrav
    Studieperiodens (kursens) innehåll
    Allmänna förutsättningar för mjölkproduktion inom EU och i Finland
    Mjölkproduktionens historiska utveckling och framtida möjligheter i Finland
    Olika mjölkraser med tyngdpunkt på finländska förhållanden, anatomi och fysiologi och olika mjölkrasers särdrag, för- och nackdelar
    Avelsarbete inom mjölkproduktionen, specifika avelsmål till exempel hög mjölkavkastning, god juverhälsa, och kullighet (avsaknad av horn)
    Krav som mjölkkor ställer på sin produktionsomgivning, utfodring och skötsel
    Utformning av effektiva, ändamålsenliga och samtidigt trivsamma produktionsanläggningar för mjölkkor
    Samband mellan utfodring, ladugårdsmiljö, skötsel, kalvningsintervall och mjölkornas fertilitet
    Nyrekrytering och mjölkornas hållbarhet vid rationell mjölkproduktion, för- och nackdelar med olika mjölkningssystem
    Brunstpassning, fertilitetsstörningar och olika fertilitetsbehandlingar
    Aktuella sjukdomar hos mjölkkor, till exempel juverinflammation, kalvningsförlamning och beteskramp, förebyggande åtgärder och behandling
    Karantänsjukdomar som till exempel Mul- och klövsjuka, BSE och andra zoonoser, förebyggande åtgärder och akuta myndighetsåtgärder
    Faktorer som inverkar på mjölkproduktionens lönsamhet, optimering av en hållbar och lönsam mjölkproduktion
    Alternativa produktionsformer som till exempel ekologisk mjölkproduktion och sen kalvavskiljning ("Ängavallskonceptet")
    Bedömningskriterier
    Bedömningskriterier - tillfredsställande-synnerligen tillfredsställande (1-2)
    Vitsordsskala 0 - 5, minst 50 % av totalpoängen i tentamen för godkänd / tillfredsställande nivå, 50 % inverkan på kursvitsordet

    Projekt/seminariearbete bedöms i skalan 0 - 5, inverkan på kursvitsordet 50 %

    Godkänt deltagande i studiebesök och praktiska övningar

    Aktivitet och intresse inverkar på bedömningen och det slutliga kursvitsordet
    Tilläggsuppgifter
    Se kursens plan för förverkligande och kursens moodlesida

    Lärarens/ansvarspersonens namn

    Gun Karell

    Studiematerial och rekommenderad litteratur

    Nilsson M. 2019. Mjölkkor
    Hulsen J. 2015. Kosignaler med betesdrift, utökad utgåva
    Hulsen J. 2017. Sinkosignaler. En praktisk handbok om sinläggning, sinperiod och start av en ny laktation
    Hulsen J. mfl. 2017. Juversignaler
    Hulsen J. mfl. 2015. Ungdjurssignaler
    samt olika forskningsrapporter och annan litteratur

    Undervisningsmetoder

    Föreläsningar, övningsarbeten, ev. studiebesök

    Undervisningsspråk

    Svenska

    Tajmning

    29.08.2022 - 23.10.2022

    Anmälningstid

    15.06.2022 - 28.08.2022

    Grupp(er)
    • BE20DA-E
    • BE19DA-EK
    Ansvarig enhet

    Institutionen för bioekonomi

    Lärare

    Gun Karell

    Utbildning

    Bioekonomi

    Verksamhetspunkt

    Ekenäs, Raseborgsvägen 9

    Vitsordsskala

    H-5