Studerande skall förstå de faktorer som påverkar svinproduktionens lönsamhet. Studerande skall känna till de krav som svinen ställer på sin produktionsomgivning och sin skötsel vid slaktsvins- respektive smågrisproduktion. Studerande skall kunna optimera svinproduktionen utgående från aktuella faktorer och krav.
Förkunskapskrav
Grundkunskaper inom husdjursområdet, speciellt inom områdena utfodring, anatomi och fysiologi samt fortplantning och förlossning
Studieperiodens (kursens) innehåll
Svinproduktionens allmänna förutsättningar, olika konsumentuppfattningar, allmänhetens och myndigheternas generella krav och önskemål?
Svinproduktionens struktur och centrala aktörer inom branschen i EU och i Finland
Svinproduktionens historiska utveckling och möjliga framtidsutsikter inom EU och i Finland
Olika former av svinproduktion/olika produktionsinriktningar och hur de fungerar (avels-, smågris-, tillväxt-, slaktsvins- och integrerad produktion)
Faktorer som inverkar på svinproduktionens lönsamhet och ekonomiska utsikter. Hur åstadkommer man en hållbar och lönsam svinproduktion?
Utfodring och utfodringsnormer, foderstatsberäkningar
Svinens krav på sin produktionsmiljö
Svinhälsovården i Finland (SIKAVA - nationell hälsovård, biosäkerhet på svingårdarna, sjukdomshoten från andra länder, Afrikansk svinpest - ASF)
Svinens naturliga beteende, observationer av djuren, problemidentifiering och lärdomar, optimal miljö i svinhus
Ekologisk svinuppfödning, särskilda krav och rekommendationer
Vildsvin i naturen och i hägn, möjligheter, problem och aktuella åtgärder