Hoppa till innehåll

Växtförädling och utsäde (3 sp)

Kod: BE22VG40-3003

Förverkligandets information


Anmälningstid

27.01.2024 - 25.02.2024

Tajmning

26.02.2024 - 24.04.2024

Antal studiepoäng

3 op

Andel virtuell undervisning

2 op

Prestationssätt

34 % Kontaktundervisning, 66 % Virtuell undervisning

Ansvarig enhet

Institutionen för bioekonomi

Undervisningsspråk

  • Svenska

Antal studerande (min. - max.)

5 - 40

Utbildning

  • Bioekonomi

Lärare

  • Lars Fridefors

Grupper

  • ÖH23FLEX-BEA
    Öppna YH, Flexibelt till agrolog

Lärandemål

Den studerande
- känner till växtförädlingens historiska utveckling
- förstår växtförädlingens genetiska grunder och känner till växtförädlingsmetoder
- känner till växtsorter på marknaden och kan välja sort utgående från växtodlingens och marknadens förutsättningar
- känner till förutsättningar och bestämmelser för utsädesodling och handel i Finland och inom EU

Innehåll

Grunderna i allmän genetik och växtförädling
Olika växtförädlingsmetoder, inklusive genetisk modifiering (GM/GMO)
Sortframtagning och sortförsök
Utsädesproduktion, -sortering och -handel i Finland
Utsädeskontroll och -övervakning i Finland
Kursen utgår från flera av de globala hållbarhetsmålen, främst målen om hållbar konsumtion och produktion och om ekosystem och biologisk mångfald

Tid och plats

Kursen pågår i period 4-5, våren 2024
Närundervisning i Novias campus i Vasa
Distansundervisning i Teams

Studiematerial och rekommenderad litteratur

Se kursens moodlesida, litteraturanvisningar.

Undervisningsmetoder

Föreläsningar och handledning
Projektarbete
Inlämningsuppgifter
Studiebesök

Praktik- och arbetslivssamarbete

Samarbete med utsädespackeri och olika företag och organisationer i branschen, bland andra Bostrand Ab, Tilasiemen, Peltosiemen, Boreal och Livsmedelsverket.

Bedömningsmetoder (förverkligande) och -kriterier (studieperioder/kurser)

Deadlines för projekt och skriftliga inlämningsuppgifter, enligt separata anvisningar på kursens moodlesida.
Muntliga presentationer bokade i schemat och på kursens moodlesida.
Bedömda instuderingsuppgifter, enligt anvisningar på kursens moodlesida.

Studerandes tidsanvändning och belastning

27 h / sp, totalt 81 h

Vitsordsskala

H-5

Bedömningskriterier, tillfredsställande-synnerligen tillfredsställande (1-2)

Studerande uppfyller kursens mål, och i berörda kursförverkligande obligatoriska moment, på en tillfredsställande nivå.

Arviointikriteerit, goda-synnerligen goda (3-4)

Studerande uppfyller kursens mål, och i berörda kursförverkligande obligatoriska moment, på en god nivå.

Arviointikriteerit, berömliga (5)

Studerande uppfyller kursens mål, och i berörda kursförverkligande obligatoriska moment, på en utmärkt nivå.

Bedömningsmetoder (förverkligande) och -kriterier (studieperioder/kurser)

Skriftliga och poängbedömda instuderingsuppgifter 50 % av kursvitsordet, vitsordsskala 0 - 5, krav för godkänd/tillfredsställande nivå minst 50 % av de maximala svarspoängen.
Projektuppgifter och presentationer 50 % av kursvitsordet
Godkänd närvaro vid studiebesök
Kursaktivitet

Underkänd (0)

För ett underkänt vitsord 0, underkända projektprestationer, inlämningsuppgifter och/eller underkänd skriftlig examen och kursaktivitet.

Bedömningskriterier, tillfredsställande-synnerligen tillfredsställande (1-2)

För ett nöjaktigt vitsord 1-2, fordras godkända projektprestationer, inlämningsuppgifter och/eller godkänd skriftlig examen och kursaktivitet på en sammanvägd nöjaktig nivå.

Bedömningskriterier, goda-synnerligen goda (3-4)

För ett gott vitsord 3-4, fordras godkända projektprestationer, inlämningsuppgifter och/eller godkänd skriftlig examen och kursaktivitet på en sammanvägd god nivå.

Bedömningskriterier, berömliga (5)

För ett berömligt vitsord 5, fordras godkända projektprestationer, inlämningsuppgifter och/eller godkänd skriftlig examen och kursaktivitet på en sammanvägd berömlig nivå

Förkunskapskrav

Inga särskilda förkunskapskrav.