Mikrobiologisk metodik (5 sp)
Kod: BAA22KM04-3004
Förverkligandets information
Anmälningstid
01.11.2025 - 28.02.2026
Tajmning
05.01.2026 - 28.02.2026
Antal studiepoäng
5 sp
Prestationssätt
Kontaktundervisning
Ansvarig enhet
Institutionen för hälsa och välfärd
Verksamhetspunkt
Vasa, Wolffskavägen 31
Undervisningsspråk
- Svenska
Utbildning
- Utbildning till bioanalytiker
Lärare
- Bioanalytik 1
- Camilla Höglund
Lärare
Mikaela Engvall
Grupper
-
UBA24D-VBioanalytiker (YH), h24, dagstudier, Vasa
Lärandemål
Studerande
- har grundläggande kunskaper och färdigheter i mikrobiologisk metodik och förstår dess andel i patientens vård
- kan utföra mikrobiologisk provtagning, odling, färgning, identifiering och resistensbestämning
- kan använda centrala informationskällor och vetenskapliga publikationer rörande metoder inom klinisk mikrobiologi
- kan granska, analysera och dokumentera laborationsresultat
- har förmåga att självständigt klara av nya situationer som hör till verksamhetsområdet
- har grundläggande insikter i tillhörande kvalitetssäkring och -utveckling
- beaktar säkerhet och arbetarskydd
- är medveten om hur man gör hållbara val i laboratoriearbetet
Innehåll
Mikrobiologisk metodik
Mikrobiologisk provtagning, odling, färgning, identifiering och resistensbestämning
Tid och plats
Novia, Vasa
Våren 2026
Vasa centralsjukhus, B2 mikrobiologi (Fimlab)
Obligatorisk närvaro vid alla tillfällen.
Undervisningsmetoder
Laborationer, föreläsningar, studiebesök, kursuppgift.
Praktik- och arbetslivssamarbete
Fimlab personal som föreläsare och studiebesök till Fimlab mikrobiologi laboratoriet.
Studerandes tidsanvändning och belastning
1 sp = 27h
5 sp = 135h av arbete i kursen
Periodisering av innehållet
Grundläggande mikrobiologiska tester och provtagning. Klassificering av bakterier. Översikt av Gramfärgning.
Laboration: Introduktion till laboratoriet, laboratoriesäkerhet och sekretessavtal. Praktisk övning i Gramfärgning (teknik och analys). Utdelning av material och instruktioner för urinprovtagning.
Gramnegativa stavar – Antibiotikakänslighetstestning
Laboration: Identifiering och antibiotikakänslighetstestning av gramnegativa stavar. Urinodling, provtagning och analys.
Laboration: Analys av resultat och sammanfattning.
Grampositiva kocker
Laboration: Identifiering av grampositiva kocker – Halsodling: provtagning och odling.
Laboration: Analys av resultat och sammanfattning.
Grampositiva stavar, anaeroba bakterier, jästsvampar, Moraxella, Neisseria och Haemophilus
Identifiering av okända bakteriestammar.
Tilläggsuppgifter för studerande
Obligatorisk närvaro vid alla tillfällen.
Vitsordsskala
Godkänd/Underkänd
Bedömningskriterier, godkänt/underkänt
Tar emot feedback och utför praktiska uppgifter under handledning
Följer anvisningar, beaktar säkerhet och tar ansvar för sina uppgifter
Ställer relevanta frågor för den egna inlärningen
Kan kommunicera och samarbeta med andra personer i teamet
Bedömningsmetoder (förverkligande) och -kriterier (studieperioder/kurser)
För godkänt:
- 100% deltagande i tillfällen.
- Godkända övningar på laboratoriet.
- Godkänd kursuppgift.
Förkunskapskrav
Klinisk mikrobiologi, immunologi, patologi 1 och 2