Diko- och nötköttsproduktion (3 sp)
Kod: BE22ID30-3001
Förverkligandets information
Anmälningstid
15.06.2025 - 14.09.2025
Tajmning
25.08.2025 - 26.10.2025
Antal studiepoäng
3 op
Prestationssätt
Kontaktundervisning
Ansvarig enhet
Institutionen för bioekonomi
Undervisningsspråk
- Svenska
Utbildning
- Bioekonomi
Lärare
- Christel Holmlund-Norrén
- Jenny Finnholm
Grupper
-
BE25FA-EAgrolog (YH), h25, Bioekonomi, flerform
Lärandemål
Den studerande
- förstår vad en välfungernade dikoproduktion kräver gällande produktionens styrning, djurens skötsel, produktionsomgivning och utfodring"
- känner till vilka faktorer som inverkar på diko- och nötköttsproduktionen och och kan optimera den
- kan beakta krav från myndihteter, förmedlare och förädlare samt önskemål från konsumenter
- känner till hur produktionsanläggningar för dikor bör utformas med beaktande av djurens välmående och hållbar utveckling.
Innehåll
Förutsättningar för diko- och nötköttsproduktion
Olika köttrasers ursprung, förekomst och spridning i Finland
Betesdrift och landskapsvård
Slaktklassificeringens inverkan på utfodring och skötsel, skillnaden mellan stora tunga köttraser och lätta köttraser
Faktorer som inverkar på diko- och nötköttsproduktionens resultat
Optimering av diko- och nötköttsproduktion
Kursen utgår från flera av de globala hållbarhetsmålen, främst målen om hållbar konsumtion och produktion och ekosystem och biologisk mångfald
Studiematerial och rekommenderad litteratur
Anvisas i Moodle.
Vitsordsskala
H-5
Bedömningskriterier, tillfredsställande-synnerligen tillfredsställande (1-2)
Studerande uppfyller kursens mål, och i berörda kursförverkligande obligatoriska moment, på en tillfredsställande nivå.
Arviointikriteerit, goda-synnerligen goda (3-4)
Studerande uppfyller kursens mål, och i berörda kursförverkligande obligatoriska moment, på en god nivå.
Arviointikriteerit, berömliga (5)
Studerande uppfyller kursens mål, och i berörda kursförverkligande obligatoriska moment, på en utmärkt nivå.
Förkunskapskrav
Inga förkunskapskrav.