Hoppa till innehåll

Diko- och nötköttsproduktion (3 sp)

Kod: BE22ID30-3002

Förverkligandets information


Anmälningstid

15.11.2025 - 11.01.2026

Tajmning

07.01.2026 - 01.03.2026

Antal studiepoäng

3 sp

Prestationssätt

Kontaktundervisning

Ansvarig enhet

Institutionen för bioekonomi

Undervisningsspråk

  • Svenska

Utbildning

  • Bioekonomi

Lärare

  • Kadi Lilloja

Grupper

  • BE22DA-E
    Agrolog (YH), h22, Bioekonomi, dagstudier
  • BE23DA-E
    Agrolog (YH), h23, Bioekonomi, dagstudier

Lärandemål

Den studerande
- förstår vad en välfungernade dikoproduktion kräver gällande produktionens styrning, djurens skötsel, produktionsomgivning och utfodring"
- känner till vilka faktorer som inverkar på diko- och nötköttsproduktionen och och kan optimera den
- kan beakta krav från myndihteter, förmedlare och förädlare samt önskemål från konsumenter
- känner till hur produktionsanläggningar för dikor bör utformas med beaktande av djurens välmående och hållbar utveckling.

Innehåll

Förutsättningar för diko- och nötköttsproduktion
Olika köttrasers ursprung, förekomst och spridning i Finland
Betesdrift och landskapsvård
Slaktklassificeringens inverkan på utfodring och skötsel, skillnaden mellan stora tunga köttraser och lätta köttraser
Faktorer som inverkar på diko- och nötköttsproduktionens resultat
Optimering av diko- och nötköttsproduktion
Kursen utgår från flera av de globala hållbarhetsmålen, främst målen om hållbar konsumtion och produktion och ekosystem och biologisk mångfald

Studiematerial och rekommenderad litteratur

Anvisas i Moodle.

Vitsordsskala

H-5

Bedömningskriterier, tillfredsställande-synnerligen tillfredsställande (1-2)

Studerande uppfyller kursens mål, och i berörda kursförverkligande obligatoriska moment, på en tillfredsställande nivå.

Bedömningskriterier, goda-synnerligen goda (3-4)

Studerande uppfyller kursens mål, och i berörda kursförverkligande obligatoriska moment, på en god nivå.

Bedömningskriterier, berömliga (5)

Studerande uppfyller kursens mål, och i berörda kursförverkligande obligatoriska moment, på en utmärkt nivå.

Förkunskapskrav

Inga förkunskapskrav.