Hoppa till innehåll

Växternas produktionsbiologi (4 sp)

Kod: BE22VG20-3006

Förverkligandets information


Anmälningstid

15.11.2025 - 08.03.2026

Tajmning

02.03.2026 - 26.04.2026

Antal studiepoäng

4 sp

Andel virtuell undervisning

3 sp

Prestationssätt

25 % Kontaktundervisning, 75 % Virtuell undervisning

Ansvarig enhet

Institutionen för bioekonomi

Undervisningsspråk

  • Svenska

Utbildning

  • Bioekonomi

Lärare

  • Christel Holmlund-Norrén
  • Lars Fridefors
  • Patrik Karell

Grupper

  • Small group 1 (Storlek: 10. Öppet universitet: 0.)
  • Small group 2 (Storlek: 50. Öppet universitet: 0.)

Grupper

  • BE25FA-E
    Agrolog (YH), h25, Bioekonomi, flerform

Smågrupper

  • FLX24
  • FLX23

Lärandemål

Den studerande
- känner till växternas grundläggande anatomi och fysiologi
- känner till växternas upptagning och transport av näringsämnen
- känner till odlingsväxternas botanik och produktionsbiologi
- kan använda utvecklingsskalor för spannmål och oljeväxter och känner till utvecklingsskalor för andra odlingsväxter
- förstår olika syften med spannmålsodling och kan utgående från växtfysiologiska grunder välja lämplig odlingsteknik
- känner till för produktkvalitetens centrala parametrar och vet hur man uppnår olika kvalitetsmål
- känner till odlingsväxternas övervintringsstrategier och faktorer som inverkar på utvintring.

Innehåll

Växtanatomi och växtfysiologi
Botanik och produktionsbiologi
Utvecklingsskalor för odlingsväxter, främst spannmål och oljeväxter
Grundprinciper och aktuell odlingsteknik för spannmål- och oljeväxtodling
Spannmål- och oljeväxtkvalitet
Utvintring av höstsådda grödor, främst spannmål och oljeväxter
Kursen utgår från flera av de globala hållbarhetsmålen, främst målen om hållbar konsumtion och produktion, om ekosystem och biologisk mångfald samt om förebyggande av klimatförändringar

Tid och plats

Kursintroduktion på distans i Teams enligt schema den 5.3.2025 kl. 18:45 - 20:15
Kursen avslutas den 16.4.2025

Studiematerial och rekommenderad litteratur

Se inläsningsanvisningar på kursens moodlesida.

Huvudreferenser i kursen:

Vår mat - Odling av åker- och trädgårdsgrödor (2015, första upplagan). Redaktör Håkan Fogelfors, Studentlitteratur. 2015, 614 s. ISBN: 978-914-4092-80-5.

Åkergrödornas sorter 2014, Pro Agria Svenska Lantbrukssällskapens förbunds publikationer, serie 81118, Forskning för framåt 34, Fram Ab, Vasa 2014. ISSN: 1237-1572, ISBN: 978-952-9730-49-0.

Undervisningsmetoder

Föreläsningar online i Teams
Studiebesök / Undervisningsfilmer

Praktik- och arbetslivssamarbete

Spannmålsanalyser i Nylands Svenska Lantbrukssällskaps (NSL:s) laboratorium vid Västankvarn försöksgård.

Bedömningsmetoder (förverkligande) och -kriterier (studieperioder/kurser)

Projekt med skriftlig och muntlig presentation, se kursens moodlesida
Bedömda inlämningsuppgifter, se kursens moodlesida

Studerandes tidsanvändning och belastning

27 h arbete/sp, totalt 81 h

Tilläggsuppgifter för studerande

Tilläggsinformation ges via kursens moodlesida och i samband med Teamsinbjudningar.

Vitsordsskala

H-5

Bedömningskriterier, tillfredsställande-synnerligen tillfredsställande (1-2)

Studerande uppfyller kursens mål, och i berörda kursförverkligande obligatoriska moment, på en tillfredsställande nivå.

Bedömningskriterier, goda-synnerligen goda (3-4)

Studerande uppfyller kursens mål, och i berörda kursförverkligande obligatoriska moment, på en god nivå.

Bedömningskriterier, berömliga (5)

Studerande uppfyller kursens mål, och i berörda kursförverkligande obligatoriska moment, på en utmärkt nivå.

Bedömningsmetoder (förverkligande) och -kriterier (studieperioder/kurser)

Kursen bedöms i vitsordsskalan 0 - 5:

Bedömda inlämningsuppgifter 60 %
Projektuppgifter 40 %
Kursnärvaro och kursaktivitet (Godkänd/Underkänd)

Underkänd (0)

Underkända inlämningsuppgifter¨och kursprojekt

Bedömningskriterier, tillfredsställande-synnerligen tillfredsställande (1-2)

Godkänd examination på en genomgående och sammanvägd nöjaktig nivå.

Bedömningskriterier, goda-synnerligen goda (3-4)

Godkänd examination på en genomgående och sammanvägd väl godkänd nivå.

Bedömningskriterier, berömliga (5)

Godkänd examination på en genomgående och sammanvägd utmärkt nivå.

Förkunskapskrav

Inga särskilda förkunskapskrav.