Hoppa till innehåll

SvinproduktionPoäng (6 sp)

Kod: NM13HP03

Poäng

6 op

Studieperiodens (kursens) lärandemål

Studerande skall förstå de faktorer som påverkar svinproduktionens lönsamhet. Studerande skall känna till de krav som svinen ställer på sin produktionsomgivning och sin skötsel vid slaktsvins- respektive smågrisproduktion. Studerande skall kunna optimera svinproduktionen utgående från aktuella faktorer och krav.

Studieperiodens (kursens) innehåll

Svinproduktionens allmänna förutsättningar, olika konsumentuppfattningar, allmänhetens och myndigheternas generella krav och önskemål?
Svinproduktionens struktur och centrala aktörer inom branschen i EU och i Finland
Svinproduktionens historiska utveckling och möjliga framtidsutsikter inom EU och i Finland
Olika former av svinproduktion/olika produktionsinriktningar och hur de fungerar (avels-, smågris-, tillväxt-, slaktsvins- och integrerad produktion)
Faktorer som inverkar på svinproduktionens lönsamhet och ekonomiska utsikter. Hur åstadkommer man en hållbar och lönsam svinproduktion?
Utfodring och utfodringsnormer, foderstatsberäkningar
Svinens krav på sin produktionsmiljö
Svinhälsovården i Finland (SIKAVA - nationell hälsovård, biosäkerhet på svingårdarna, sjukdomshoten från andra länder, Afrikansk svinpest - ASF)
Svinens naturliga beteende, observationer av djuren, problemidentifiering och lärdomar, optimal miljö i svinhus
Ekologisk svinuppfödning, särskilda krav och rekommendationer
Vildsvin i naturen och i hägn, möjligheter, problem och aktuella åtgärder

Förkunskapskrav

Grundkunskaper inom husdjursområdet, speciellt inom områdena utfodring, anatomi och fysiologi samt fortplantning och förlossning

Bedömningskriterier, tillräcklig (1)

Vitsordsskala 0 - 5, minst 50 % av totalpoängen i tentamen för godkänd / tillfredsställande nivå. Tentamens inverkan på kursvitsordet är 50 %

Projekt/seminariearbete bedöms i skalan 0 - 5 och inverkar till 50 % på det sammanvägda kursvitsordet

Godkända praktiska övningar i svinstall

Aktivitet och intresse påverkar bedömningen och kursens slutvitsord

Läromaterial

Se kursens plan för förverkligande och kursens moodlesida

Mer information

Se kursens plan för förverkligande och kursens moodlesida

Anmälningstid

25.08.2023 - 22.10.2023

Tajmning

23.10.2023 - 23.02.2024

Antal studiepoäng

6 op

Prestationssätt

Kontaktundervisning

Ansvarig enhet

Institutionen för bioekonomi

Undervisningsspråk
  • Svenska
Lärare
  • Gun Karell
Lärare

Gun Karell

Grupper
  • BE21DA-E
    Agrolog (YH), h21, Bioekonomi, dagstudier
  • BE20DA-E
    Agrolog (YH), h20, Bioekonomi, dagstudier

Lärandemål

Studerande skall förstå de faktorer som påverkar svinproduktionens lönsamhet. Studerande skall känna till de krav som svinen ställer på sin produktionsomgivning och sin skötsel vid slaktsvins- respektive smågrisproduktion. Studerande skall kunna optimera svinproduktionen utgående från aktuella faktorer och krav.

Innehåll

Svinproduktionens allmänna förutsättningar, olika konsumentuppfattningar, allmänhetens och myndigheternas generella krav och önskemål?
Svinproduktionens struktur och centrala aktörer inom branschen i EU och i Finland
Svinproduktionens historiska utveckling och möjliga framtidsutsikter inom EU och i Finland
Olika former av svinproduktion/olika produktionsinriktningar och hur de fungerar (avels-, smågris-, tillväxt-, slaktsvins- och integrerad produktion)
Faktorer som inverkar på svinproduktionens lönsamhet och ekonomiska utsikter. Hur åstadkommer man en hållbar och lönsam svinproduktion?
Utfodring och utfodringsnormer, foderstatsberäkningar
Svinens krav på sin produktionsmiljö
Svinhälsovården i Finland (SIKAVA - nationell hälsovård, biosäkerhet på svingårdarna, sjukdomshoten från andra länder, Afrikansk svinpest - ASF)
Svinens naturliga beteende, observationer av djuren, problemidentifiering och lärdomar, optimal miljö i svinhus
Ekologisk svinuppfödning, särskilda krav och rekommendationer
Vildsvin i naturen och i hägn, möjligheter, problem och aktuella åtgärder

Vitsordsskala

H-5

Bedömningskriterier, tillfredsställande-synnerligen tillfredsställande (1-2)

Vitsordsskala 0 - 5, minst 50 % av totalpoängen i tentamen för godkänd / tillfredsställande nivå. Tentamens inverkan på kursvitsordet är 50 %

Projekt/seminariearbete bedöms i skalan 0 - 5 och inverkar till 50 % på det sammanvägda kursvitsordet

Godkända praktiska övningar i svinstall

Aktivitet och intresse påverkar bedömningen och kursens slutvitsord

Förkunskapskrav

Grundkunskaper inom husdjursområdet, speciellt inom områdena utfodring, anatomi och fysiologi samt fortplantning och förlossning

Tilläggsuppgifter

Se kursens plan för förverkligande och kursens moodlesida