MjölkproduktionPoäng (3 sp)
Kod: BE16FHA01
Poäng
3 op
Studieperiodens (kursens) lärandemål
Den studerande
- förstår vilka krav mjölkkor ställer på sin produktionsomgivning, utfodring och skötsel
- känner till vilka faktorer som inverkar på mjölkproduktionens resultat och kan optimera dessa
- känner till hur produktionsanläggningar för mjölkkor bör utformas för att vara ändamålsenliga och effektiva men samtidigt trivsamma
- förstår hur utfodring, ladugårdsmiljö och kalvningsintervall inverkar på mjölkkornas fertilitet och känner till brunstpassning, fertilitetsstörningar och fertilitetsbehandlingar
Studieperiodens (kursens) innehåll
Allmänna förutsättningar för mjölkproduktion inom EU och i Finland
Mjölkproduktionens historiska utveckling och framtida möjligheter i Finland
Olika mjölkraser med tyngdpunkt på finländska förhållanden, anatomi och fysiologi och olika mjölkrasers särdrag, för- och nackdelar
Avelsarbete inom mjölkproduktionen, specifika avelsmål till exempel hög mjölkavkastning, god juverhälsa, och kullighet (avsaknad av horn)
Krav som mjölkkor ställer på sin produktionsomgivning, utfodring och skötsel
Utformning av effektiva, ändamålsenliga och samtidigt trivsamma produktionsanläggningar för mjölkkor
Samband mellan utfodring, ladugårdsmiljö, skötsel, kalvningsintervall och mjölkornas fertilitet
Nyrekrytering och mjölkornas hållbarhet vid rationell mjölkproduktion, för- och nackdelar med olika mjölkningssystem
Brunstpassning, fertilitetsstörningar och olika fertilitetsbehandlingar
Aktuella sjukdomar hos mjölkkor, till exempel juverinflammation, kalvningsförlamning och beteskramp, förebyggande åtgärder och behandling
Karantänsjukdomar som till exempel Mul- och klövsjuka, BSE och andra zoonoser, förebyggande åtgärder och akuta myndighetsåtgärder
Faktorer som inverkar på mjölkproduktionens lönsamhet, optimering av en hållbar och lönsam mjölkproduktion
Alternativa produktionsformer som till exempel ekologisk mjölkproduktion och sen kalvavskiljning ("Ängavallskonceptet")
Förkunskapskrav
Inga förkunskapskrav
Bedömningskriterier, tillräcklig (1)
Vitsordsskala 0 - 5, minst 50 % av totalpoängen i tentamen för godkänd / tillfredsställande nivå, 50 % inverkan på kursvitsordet
Projekt/seminariearbete bedöms i skalan 0 - 5, inverkan på kursvitsordet 50 %
Godkänt deltagande i studiebesök och praktiska övningar
Aktivitet och intresse inverkar på bedömningen och det slutliga kursvitsordet
Läromaterial
Se kursens plan för förverkligande och kursens moodlesida
Mer information
Se kursens plan för förverkligande och kursens moodlesida
Anmälningstid
15.06.2024 - 12.01.2025
Tajmning
01.01.2025 - 31.05.2025
Antal studiepoäng
3 op
Prestationssätt
Kontaktundervisning
Ansvarig enhet
Institutionen för bioekonomi
Undervisningsspråk
- Svenska
Lärare
- Jenny Finnholm
- Johnny Sved
Grupper
-
BE21DA-EAgrolog (YH), h21, Bioekonomi, dagstudier
Lärandemål
Den studerande
- förstår vilka krav mjölkkor ställer på sin produktionsomgivning, utfodring och skötsel
- känner till vilka faktorer som inverkar på mjölkproduktionens resultat och kan optimera dessa
- känner till hur produktionsanläggningar för mjölkkor bör utformas för att vara ändamålsenliga och effektiva men samtidigt trivsamma
- förstår hur utfodring, ladugårdsmiljö och kalvningsintervall inverkar på mjölkkornas fertilitet och känner till brunstpassning, fertilitetsstörningar och fertilitetsbehandlingar
Innehåll
Allmänna förutsättningar för mjölkproduktion inom EU och i Finland
Mjölkproduktionens historiska utveckling och framtida möjligheter i Finland
Olika mjölkraser med tyngdpunkt på finländska förhållanden, anatomi och fysiologi och olika mjölkrasers särdrag, för- och nackdelar
Avelsarbete inom mjölkproduktionen, specifika avelsmål till exempel hög mjölkavkastning, god juverhälsa, och kullighet (avsaknad av horn)
Krav som mjölkkor ställer på sin produktionsomgivning, utfodring och skötsel
Utformning av effektiva, ändamålsenliga och samtidigt trivsamma produktionsanläggningar för mjölkkor
Samband mellan utfodring, ladugårdsmiljö, skötsel, kalvningsintervall och mjölkornas fertilitet
Nyrekrytering och mjölkornas hållbarhet vid rationell mjölkproduktion, för- och nackdelar med olika mjölkningssystem
Brunstpassning, fertilitetsstörningar och olika fertilitetsbehandlingar
Aktuella sjukdomar hos mjölkkor, till exempel juverinflammation, kalvningsförlamning och beteskramp, förebyggande åtgärder och behandling
Karantänsjukdomar som till exempel Mul- och klövsjuka, BSE och andra zoonoser, förebyggande åtgärder och akuta myndighetsåtgärder
Faktorer som inverkar på mjölkproduktionens lönsamhet, optimering av en hållbar och lönsam mjölkproduktion
Alternativa produktionsformer som till exempel ekologisk mjölkproduktion och sen kalvavskiljning ("Ängavallskonceptet")
Studiematerial och rekommenderad litteratur
Nilsson M. 2019. Mjölkkor
Hulsen J. 2015. Kosignaler med betesdrift, utökad utgåva
Hulsen J. 2017. Sinkosignaler. En praktisk handbok om sinläggning, sinperiod och start av en ny laktation
Hulsen J. mfl. 2017. Juversignaler
Hulsen J. mfl. 2015. Ungdjurssignaler
samt olika forskningsrapporter och annan litteratur
Undervisningsmetoder
Föreläsningar, övningsarbeten, ev. studiebesök
Vitsordsskala
H-5
Bedömningskriterier, tillfredsställande-synnerligen tillfredsställande (1-2)
Vitsordsskala 0 - 5, minst 50 % av totalpoängen i tentamen för godkänd / tillfredsställande nivå, 50 % inverkan på kursvitsordet
Projekt/seminariearbete bedöms i skalan 0 - 5, inverkan på kursvitsordet 50 %
Godkänt deltagande i studiebesök och praktiska övningar
Aktivitet och intresse inverkar på bedömningen och det slutliga kursvitsordet
Förkunskapskrav
Inga förkunskapskrav
Tilläggsuppgifter
Se kursens plan för förverkligande och kursens moodlesida