ProduktionsbiologiPoäng (3 sp)
Kod: NM13VG01
Poäng
3 op
Studieperiodens (kursens) lärandemål
Den studerande
- inhämtar grundläggande kunskaper om nationell och internationell växt- och
livsmedelsproduktion
- kan identifiera de i Finland vanligast förekommande kulturväxtfröna samt känner till odlingsväxternas grundläggande botanik och produktionsbiologi
- känner till växternas olika övervintringsstrategier
- känner till och kan använda utvecklingsskalor för spannmål och oljeväxter
- förstår de syften man kan ha då man odlar olika spannmåls- och oljeväxtgrödor och kan, utgående från växtfysiologiska grunder, välja lämplig odlingsplanering och odlingsteknik
- känner till de för produktkvaliteten centrala parametrarna och vet hur man uppnår olika kvalitetsmål
Studieperiodens (kursens) innehåll
Internationell och nationell växtproduktion, statistisk utveckling
Finländskt lantbruk och den nationella livsmedelskedjan
Växtodlingens grundprinciper, lagbundenheter och samband
Växtodlingsklimat i Finland och klimatförändringens potentiella inverkan
Agroekologiska och agrarhistoriska grunder
Viktiga odlingsväxter och odlingsväxternas domesticering
Art- och frökännedom
Produktionsbiologi
Utvecklingsskalor
Spannmål- och oljeväxtodling:
- arter, sorter och urprung
- betydelse och användningsändamål
- utveckling, tillväxt och avkastning (inverkande faktorer)
- odlingstekniska åtgärder
- kvalitetsparametrar
- spannmålsanalys
- övervintring och analys av utvintringsorsaker i fält
Förkunskapskrav
Inga särskilda förkunskapskrav
Bedömningskriterier, tillräcklig (1)
Skriftlig tentamen 50 % av kursvitsordet (minst 50 % av de maximala tentamenspoängen för godkänd/tillfredsställande nivå, vitsordsskala 0 - 5)
projektuppgifter 30 % av kursvitsordet
Frökännedomstentamen 20 % av kursvitsordet
Godkänd närvaro vid studiebesök och övningar
Läromaterial
Studiematerialet uppdateras och preciseras närmare i kursens plan för förverkligande och på kursens moodlesida
Vår mat - Odling av åker- och trädgårdsgrödor (2015, första upplagan). Redaktör Håkan Fogelfors, Studentlitteratur. 2015, 614 s. ISBN 978-914-4092-80-5.
Åkergrödornas sorter 2014, ProAgria Svenska Lantbrukssällskapens förbunds publikationsserie 81118, Forskning för framåt 34, Fram Ab, Vasa 2014. ISSN1237-1572, ISBN 978-952-9730-49-0.
Faktagaffeln 2019, Ruokatieto, Föreningen matinformation r.f. i samarbete med Jord- och skogsbruksministeriet, Agronomförbundet, Livsmedelsindustriförbundet, MTK, SLC och ProAgria
Livsmedelsverket/Ruokavirasto, aktuellt webbaserat material om kvalitetsparametrar i spannmål och oljeväxter och analysresultat 2019
Meteorologiska Institutet, Aktuellt webbaserat material om klimat och klimatförändring, bland annat www.ilmasto-opas.fi
Aktuella odlingsguider samt föreläsningsanteckningar, annat utdelat kursmaterial samt aktuella tidskriftsartiklar och andra artiklar