FåruppfödningPoäng (3 sp)
Kod: BE16FHB02
Poäng
3 op
Studieperiodens (kursens) lärandemål
Den studerande
- förstår de faktorer som påverkar fårskötselns lönsamhet
- känner till de krav som fåren ställer på sin produktionsomgivning och sin skötsel vid ull- respektive köttproduktion
- kan optimera fårproduktionen utgående från aktuella faktorer och krav
Studieperiodens (kursens) innehåll
Allmänna förutsättningar för fåruppfödning inom EU och i Finland
Fåruppfödningens historiska utveckling och framtidsutsikter i Finland
Betesdrift och fårens betydelse i landskapsvården och möjliga ekonomiska stöd
Fårets anatomi och fysiologi
Utfodring, olika foderråvaror, grovfoder och kraftfoder, mineralämnen och vitaminer, foderstatsberäkningar
Val av olika fårraser för olika ändamål, ull- , kött- och mjölkproduktion, fåravelns grunder, köttraskorsningar
Krav som får ställer på sin produktionsomgivning och sin skötsel vid ull- respektive kött- och mjölkproduktion
Speciella uppfödningsformer som till exempel kontinuerlig lammning, för- och nackdelar
Särskilda krav på uppmärksamhet i samband med lammning, möjliga problem och aktuella skötselåtgärder i samband med lammning, t ex många lamm/tacka och behov av tilläggsutfodring med mjölkersättning, avstötning av lamm och akuta symptom hos lamm med E-vitaminbrist
Potentiella fårsjukdomar, förebyggande åtgärder och behandling
Förutsättningar för lokala och regionala slakterier i olika former, t ex andelslag eller mobila slakterier
Faktorer som inverkar på fårproduktionens lönsamhet och ekonomiska utsikter
Optimering av fårproduktionen utgående från aktuella inverkande faktorer och krav
Förkunskapskrav
Inga förkunskapskrav
Bedömningskriterier, tillräcklig (1)
Vitsordsskala 0 - 5, minst 50 % av totalpoängen i tentamen för godkänd / tillfredsställande nivå, inverkan på kursvitsordet 50 %
Bedömning av projekt/seminariearbete i skalan 0 - 5, inverkan på kursvitsordet 50 %
Godkänt deltagande i studiebesök
Aktivitet och intresse inverkar på bedömningen och det slutliga kursvitsordet
Läromaterial
Se kursens plan för förverkligande och kursens moodlesida
Mer information
Se kursens plan för förverkligande och kursens moodlesida
Anmälningstid
15.06.2023 - 27.08.2023
Tajmning
28.08.2023 - 20.10.2023
Antal studiepoäng
3 op
Prestationssätt
Kontaktundervisning
Ansvarig enhet
Institutionen för bioekonomi
Verksamhetspunkt
Ekenäs, Raseborgsvägen 9
Undervisningsspråk
- Svenska
Utbildning
- Bioekonomi
Lärare
- Gun Karell
Lärare
Gun Karell
Grupper
-
BE21DA-EAgrolog (YH), h21, Bioekonomi, dagstudier
-
BE20DA-EAgrolog (YH), h20, Bioekonomi, dagstudier
Lärandemål
Den studerande
- förstår de faktorer som påverkar fårskötselns lönsamhet
- känner till de krav som fåren ställer på sin produktionsomgivning och sin skötsel vid ull- respektive köttproduktion
- kan optimera fårproduktionen utgående från aktuella faktorer och krav
Innehåll
Allmänna förutsättningar för fåruppfödning inom EU och i Finland
Fåruppfödningens historiska utveckling och framtidsutsikter i Finland
Betesdrift och fårens betydelse i landskapsvården och möjliga ekonomiska stöd
Fårets anatomi och fysiologi
Utfodring, olika foderråvaror, grovfoder och kraftfoder, mineralämnen och vitaminer, foderstatsberäkningar
Val av olika fårraser för olika ändamål, ull- , kött- och mjölkproduktion, fåravelns grunder, köttraskorsningar
Krav som får ställer på sin produktionsomgivning och sin skötsel vid ull- respektive kött- och mjölkproduktion
Speciella uppfödningsformer som till exempel kontinuerlig lammning, för- och nackdelar
Särskilda krav på uppmärksamhet i samband med lammning, möjliga problem och aktuella skötselåtgärder i samband med lammning, t ex många lamm/tacka och behov av tilläggsutfodring med mjölkersättning, avstötning av lamm och akuta symptom hos lamm med E-vitaminbrist
Potentiella fårsjukdomar, förebyggande åtgärder och behandling
Förutsättningar för lokala och regionala slakterier i olika former, t ex andelslag eller mobila slakterier
Faktorer som inverkar på fårproduktionens lönsamhet och ekonomiska utsikter
Optimering av fårproduktionen utgående från aktuella inverkande faktorer och krav
Vitsordsskala
H-5
Bedömningskriterier, tillfredsställande-synnerligen tillfredsställande (1-2)
Vitsordsskala 0 - 5, minst 50 % av totalpoängen i tentamen för godkänd / tillfredsställande nivå, inverkan på kursvitsordet 50 %
Bedömning av projekt/seminariearbete i skalan 0 - 5, inverkan på kursvitsordet 50 %
Godkänt deltagande i studiebesök
Aktivitet och intresse inverkar på bedömningen och det slutliga kursvitsordet
Förkunskapskrav
Inga förkunskapskrav
Tilläggsuppgifter
Se kursens plan för förverkligande och kursens moodlesida