Hoppa till innehåll

Diko- och nötköttsproduktionPoäng (3 sp)

Kod: BE16FHA02

Poäng

3 op

Studieperiodens (kursens) lärandemål

Den studerande
- förstår vilka krav dikor och köttdjur ställer på sin produktionsomgivning, utfodring och skötsel, med betoning på skillnader i förhållande till mjölkkobesättningar, bland annat gällande utfodringens mål och olika slaktklasser
- känner till vilka faktorer som inverkar på diko- och nötköttsproduktionens resultat och kan optimera dessa
- känner till hur produktionsanläggningar för dikor och köttdjur bör utformas för att vara ändamålsenliga och effektiva men samtidigt trivsamma med betoning på skillnader i förhållande till mjölkkobesättningar

Studieperiodens (kursens) innehåll

Förutsättningar för diko- och nötköttsproduktion inom EU och i Finland
Diko- och nötköttsproduktionens historiska utveckling och framtidsmöjligheter, olika köttrasers ursprung, förekomst och spridning i Finland
Olika specialföreningar inom området och deras verksamhet, till exempel Suomen Highland Cattle r.y.
Betesdrift och landskapsvård med olika stödmöjligheter
Anatomi och fysiologi hos olika köttraser, rasspecifik utfodring och skötsel med betoning på skillnader i förhållande till mjölkkobesättningar och andra köttraser
Slaktklassificeringens inverkan på utfodring och skötsel, skillnaden mellan stora tunga köttraser som t ex Simmental och lätta köttraser som till exempel Highland Cattle, betydelse för till exempel val av betesmark, stängsel, stallbyggnaders utformning och olika inomgårdstekniska lösningar, avelsarbete samt kundsegment, marknadsföring och försäljning
Faktorer som inverkar på diko- och nötköttsproduktionens resultat
Optimering av diko- och nötköttsproduktion

Förkunskapskrav

Inga förkunskapskrav

Bedömningskriterier, tillräcklig (1)

Vitsordsskala 0 - 5, minst 50 % av totalpoängen i tentamen för godkänd / tillfredsställande nivå, inverkan på kursvitsordet 50 %

Projekt/seminariearbete bedöms i skalan 0 - 5, inverkan på kursvitsordet 50 %

Godkänt deltagande i studiebesök

Aktivitet och intresse inverkar på bedömningen och det slutliga kursvitsordet

Läromaterial

Se kursens plan för förverkligande och kursens moodlesida

Mer information

Se kursens plan för förverkligande och kursens moodlesida

Anmälningstid

15.06.2024 - 12.01.2025

Tajmning

01.01.2025 - 31.05.2025

Antal studiepoäng

3 op

Prestationssätt

Kontaktundervisning

Ansvarig enhet

Institutionen för bioekonomi

Undervisningsspråk
  • Svenska
Lärare
  • Jenny Finnholm
  • Johnny Sved
Grupper
  • BE21DA-E
    Agrolog (YH), h21, Bioekonomi, dagstudier

Lärandemål

Den studerande
- förstår vilka krav dikor och köttdjur ställer på sin produktionsomgivning, utfodring och skötsel, med betoning på skillnader i förhållande till mjölkkobesättningar, bland annat gällande utfodringens mål och olika slaktklasser
- känner till vilka faktorer som inverkar på diko- och nötköttsproduktionens resultat och kan optimera dessa
- känner till hur produktionsanläggningar för dikor och köttdjur bör utformas för att vara ändamålsenliga och effektiva men samtidigt trivsamma med betoning på skillnader i förhållande till mjölkkobesättningar

Innehåll

Förutsättningar för diko- och nötköttsproduktion inom EU och i Finland
Diko- och nötköttsproduktionens historiska utveckling och framtidsmöjligheter, olika köttrasers ursprung, förekomst och spridning i Finland
Olika specialföreningar inom området och deras verksamhet, till exempel Suomen Highland Cattle r.y.
Betesdrift och landskapsvård med olika stödmöjligheter
Anatomi och fysiologi hos olika köttraser, rasspecifik utfodring och skötsel med betoning på skillnader i förhållande till mjölkkobesättningar och andra köttraser
Slaktklassificeringens inverkan på utfodring och skötsel, skillnaden mellan stora tunga köttraser som t ex Simmental och lätta köttraser som till exempel Highland Cattle, betydelse för till exempel val av betesmark, stängsel, stallbyggnaders utformning och olika inomgårdstekniska lösningar, avelsarbete samt kundsegment, marknadsföring och försäljning
Faktorer som inverkar på diko- och nötköttsproduktionens resultat
Optimering av diko- och nötköttsproduktion

Vitsordsskala

H-5

Bedömningskriterier, tillfredsställande-synnerligen tillfredsställande (1-2)

Vitsordsskala 0 - 5, minst 50 % av totalpoängen i tentamen för godkänd / tillfredsställande nivå, inverkan på kursvitsordet 50 %

Projekt/seminariearbete bedöms i skalan 0 - 5, inverkan på kursvitsordet 50 %

Godkänt deltagande i studiebesök

Aktivitet och intresse inverkar på bedömningen och det slutliga kursvitsordet

Förkunskapskrav

Inga förkunskapskrav

Tilläggsuppgifter

Se kursens plan för förverkligande och kursens moodlesida