Hoppa till innehåll

MjölkproduktionPoäng (3 sp)

Kod: BE22ID20

Poäng

3 op

Studieperiodens (kursens) lärandemål

Den studerande
- förstår vad en fungerande mjölkproduktion kräver gällande produktionens styrning, djurens skötsel, produktionsomgivning och utfodring
- känner till vilka faktorer och krav från förädlare som som inverkar på mjölkproduktionen och kan optimera den
- kan beakta krav från myndigheter och förädlare samt önskemål från konsumenter
- känner till hur produktionsanläggningar för mjölkkor bör utformas med beaktande av djurens välmående och hållbar utveckling.

Studieperiodens (kursens) innehåll

Allmänna förutsättningar för mjölkproduktion inom EU och i Finland
Olika mjölkraser med tyngdpunkt på finländska förhållanden
Mjölkkvaliteten och vad som inverkar på den, mjölkens hantering på mejeriet, mjölk med olika proteinsammansättning
Krav som mjölkkor ställer på sin produktionsomgivning, utfodring och skötsel
Nyrekrytering och mjölkornas hållbarhet vid rationell mjölkproduktion, för- och nackdelar med olika mjölkningssystem
Faktorer som inverkar på mjölkproduktionens lönsamhet, optimering av en hållbar och lönsam mjölkproduktion
Kursen utgår från flera av de globala hållbarhetsmålen, främst målen om hållbar konsumtion och produktion och god hälsa och välbefinnande

Förkunskapskrav

Inga förkunskapskrav.

Bedömningskriterier, tillräcklig (1)

Studerande uppfyller kursens mål, och i berörda kursförverkligande obligatoriska moment, på en tillfredsställande nivå.

Bedömningskriterier, goda-synnerligen goda (3-4)

Studerande uppfyller kursens mål, och i berörda kursförverkligande obligatoriska moment, på en god nivå.

Bedömningskriterier, berömliga (5)

Studerande uppfyller kursens mål, och i berörda kursförverkligande obligatoriska moment, på en utmärkt nivå.

Läromaterial

Anvisas i Moodle.