FårproduktionPoäng (3 sp)
Kod: BE22ID40
Poäng
3 op
Studieperiodens (kursens) lärandemål
Den studerande
- förstår vad en välfungerande fårproduktion kräver gällande produktionens styrning, djurens skötsel, produktionsomgivning och utfodring
- kan beakta krav från myndigheter, förmedlare och förädlare samt önskemål från konsumenter
- känner till hur produktionsanläggningar och beten för får bör utformas med beaktande av djurens välmående
- kan optimera en hållbar fårproduktion.
Studieperiodens (kursens) innehåll
Allmänna förutsättningar för fåruppfödning
Fåruppfödningens utveckling och framtidsutsikter i Finland
Betesdrift och fårens betydelse i landskapsvården
Utfodring, olika foderråvaror, grovfoder och kraftfoder, mineralämnen och vitaminer
Val av olika fårraser för olika ändamål, ull- , kött- och mjölkproduktion
Krav som får ställer på sin produktionsomgivning och sin skötsel vid ull- respektive kött- och mjölkproduktion
Särskilda krav på uppmärksamhet i samband med lamning, möjliga problem och aktuella skötselåtgärder i samband med lamning
Faktorer som inverkar på fårproduktionens lönsamhet och ekonomiska utsikter
Optimering av fårproduktionen utgående från aktuella inverkande faktorer och krav
Kursen utgår från flera av de globala hållbarhetsmålen, främst målen om hållbar konsumtion och produktion och ekosystem och biologisk mångfald
Förkunskapskrav
Inga förkunskapskrav.
Bedömningskriterier, tillräcklig (1)
Studerande uppfyller kursens mål, och i berörda kursförverkligande obligatoriska moment, på en tillfredsställande nivå.
Bedömningskriterier, goda-synnerligen goda (3-4)
Studerande uppfyller kursens mål, och i berörda kursförverkligande obligatoriska moment, på en god nivå.
Bedömningskriterier, berömliga (5)
Studerande uppfyller kursens mål, och i berörda kursförverkligande obligatoriska moment, på en utmärkt nivå.
Läromaterial
Anvisas i Moodle.