Hoppa till innehåll

FjäderfäproduktionPoäng (3 sp)

Kod: BE22EM40

Poäng

3 op

Studieperiodens (kursens) lärandemål

Den studerande
- förstår vad en välfungerande fjäderfäproduktion kräver gällande djurens skötsel, produktionsomgivning och utfodring
- känner till ägg- och köttproduktion
- kan beakta krav från myndigheter, förmedlare och förädlare samt önskemål från konsumenter
- känner till hur produktionsanläggningar för fjäderfä bör utformas med beaktande av djurens välmående
- kan optimera en hållbar uppfödning.

Studieperiodens (kursens) innehåll

Allmänna förutsättningar för fjäderfäproduktion
Olika former av fjäderfäproduktion
Centrala aktörer inom branschen
Utfodring och utfodringsnormer
Krav som fjäderfä ställer på sin produktionsomgivning
Faktorer som påverkar kläckning och uppfödning
Skötselåtgärder vid olika former av fjäderfäproduktion
Faktorer som inverkar på fjäderfäproduktionens lönsamhet och ekonomiska utsikter
Optimering av fjäderfäproduktion utgående från aktuella inverkande faktorer och krav
Kursen utgår från flera av de globala hållbarhetsmålen, främst målet om hållbar konsumtion och produktion

Förkunskapskrav

Inga förkunskapskrav.

Bedömningskriterier, tillräcklig (1)

Studerande uppfyller kursens mål, och i berörda kursförverkligande obligatoriska moment, på en tillfredsställande nivå.

Bedömningskriterier, goda-synnerligen goda (3-4)

Studerande uppfyller kursens mål, och i berörda kursförverkligande obligatoriska moment, på en god nivå.

Bedömningskriterier, berömliga (5)

Studerande uppfyller kursens mål, och i berörda kursförverkligande obligatoriska moment, på en utmärkt nivå.

Läromaterial

Anvisas i Moodle.

Anmälningstid

21.09.2024 - 31.12.2024

Tajmning

28.10.2024 - 31.12.2024

Antal studiepoäng

3 op

Prestationssätt

Kontaktundervisning

Ansvarig enhet

Institutionen för bioekonomi

Undervisningsspråk
  • Svenska
Utbildning
  • Bioekonomi
Lärare
  • Johnny Sved
  • Bio Ekonomi
  • Lars Fridefors
Grupper
  • BE22DA-E
    Agrolog (YH), h22, Bioekonomi, dagstudier

Lärandemål

Den studerande
- förstår vad en välfungerande fjäderfäproduktion kräver gällande djurens skötsel, produktionsomgivning och utfodring
- känner till ägg- och köttproduktion
- kan beakta krav från myndigheter, förmedlare och förädlare samt önskemål från konsumenter
- känner till hur produktionsanläggningar för fjäderfä bör utformas med beaktande av djurens välmående
- kan optimera en hållbar uppfödning.

Innehåll

Allmänna förutsättningar för fjäderfäproduktion
Olika former av fjäderfäproduktion
Centrala aktörer inom branschen
Utfodring och utfodringsnormer
Krav som fjäderfä ställer på sin produktionsomgivning
Faktorer som påverkar kläckning och uppfödning
Skötselåtgärder vid olika former av fjäderfäproduktion
Faktorer som inverkar på fjäderfäproduktionens lönsamhet och ekonomiska utsikter
Optimering av fjäderfäproduktion utgående från aktuella inverkande faktorer och krav
Kursen utgår från flera av de globala hållbarhetsmålen, främst målet om hållbar konsumtion och produktion

Studiematerial och rekommenderad litteratur

Anvisas i Moodle.

Vitsordsskala

H-5

Bedömningskriterier, tillfredsställande-synnerligen tillfredsställande (1-2)

Studerande uppfyller kursens mål, och i berörda kursförverkligande obligatoriska moment, på en tillfredsställande nivå.

Arviointikriteerit, goda-synnerligen goda (3-4)

Studerande uppfyller kursens mål, och i berörda kursförverkligande obligatoriska moment, på en god nivå.

Arviointikriteerit, berömliga (5)

Studerande uppfyller kursens mål, och i berörda kursförverkligande obligatoriska moment, på en utmärkt nivå.

Förkunskapskrav

Inga förkunskapskrav.