Växternas produktionsbiologi (4 sp)
Kod: BE22VG20-3004
Förverkligandets information
Anmälningstid
17.10.2023 - 25.02.2024
Tajmning
26.02.2024 - 23.06.2024
Antal studiepoäng
4 op
Andel virtuell undervisning
3 op
Prestationssätt
25 % Kontaktundervisning, 75 % Virtuell undervisning
Ansvarig enhet
Institutionen för bioekonomi
Undervisningsspråk
- Svenska
Antal studerande (min. - max.)
5 - 40
Utbildning
- Bioekonomi
Lärare
- Lars Fridefors
Grupper
-
ÖH23FLEX-BEAÖppna YH, Flexibelt till agrolog
Lärandemål
Den studerande
- känner till växternas grundläggande anatomi och fysiologi
- känner till växternas upptagning och transport av näringsämnen
- känner till odlingsväxternas botanik och produktionsbiologi
- kan använda utvecklingsskalor för spannmål och oljeväxter och känner till utvecklingsskalor för andra odlingsväxter
- förstår olika syften med spannmålsodling och kan utgående från växtfysiologiska grunder välja lämplig odlingsteknik
- känner till för produktkvalitetens centrala parametrar och vet hur man uppnår olika kvalitetsmål
- känner till odlingsväxternas övervintringsstrategier och faktorer som inverkar på utvintring.
Innehåll
Växtanatomi och växtfysiologi
Botanik och produktionsbiologi
Utvecklingsskalor för odlingsväxter, främst spannmål och oljeväxter
Grundprinciper och aktuell odlingsteknik för spannmål- och oljeväxtodling
Spannmål- och oljeväxtkvalitet
Utvintring av höstsådda grödor, främst spannmål och oljeväxter
Kursen utgår från flera av de globala hållbarhetsmålen, främst målen om hållbar konsumtion och produktion, om ekosystem och biologisk mångfald samt om förebyggande av klimatförändringar
Tid och plats
Kursintroduktion på distans i Teams enligt schema den 28.2.2024 kl. 17 - 19.
Kursen avslutas den 17.5.2024.
Studiematerial och rekommenderad litteratur
Se inläsningsanvisningar på kursens moodlesida.
Huvudreferenser i kursen:
Vår mat - Odling av åker- och trädgårdsgrödor (2015, första upplagan). Redaktör Håkan Fogelfors, Studentlitteratur. 2015, 614 s. ISBN: 978-914-4092-80-5.
Åkergrödornas sorter 2014, Pro Agria Svenska Lantbrukssällskapens förbunds publikationer, serie 81118, Forskning för framåt 34, Fram Ab, Vasa 2014. ISSN: 1237-1572, ISBN: 978-952-9730-49-0.
Undervisningsmetoder
Föreläsningar (Närundervisning i Novias campus i Vasa och distansundervisning i Teams)
Övningar (frökännedom och spannmålsanalys i laboratorium - inskickade prover med resultatanalys)
Studiebesök (undervisningsfilmer)
Praktik- och arbetslivssamarbete
Spannmålsanalyser i Nylands Svenska Lantbrukssällskaps (NSL:s) laboratorium vid Västankvarn försöksgård.
Bedömningsmetoder (förverkligande) och -kriterier (studieperioder/kurser)
Projektpresentationer vid schemalagda kurstillfällen.
Teoritentamen den 17.5.2024 kl. 8:00 - 10 i campus Alere, rum D109..
Studerandes tidsanvändning och belastning
27 h arbete/sp, totalt 81 h
Tilläggsuppgifter för studerande
Tilläggsinformation ges via kursens moodlesida och i samband med Teamsinbjudningar.
Vitsordsskala
H-5
Bedömningskriterier, tillfredsställande-synnerligen tillfredsställande (1-2)
Studerande uppfyller kursens mål, och i berörda kursförverkligande obligatoriska moment, på en tillfredsställande nivå.
Arviointikriteerit, goda-synnerligen goda (3-4)
Studerande uppfyller kursens mål, och i berörda kursförverkligande obligatoriska moment, på en god nivå.
Arviointikriteerit, berömliga (5)
Studerande uppfyller kursens mål, och i berörda kursförverkligande obligatoriska moment, på en utmärkt nivå.
Bedömningsmetoder (förverkligande) och -kriterier (studieperioder/kurser)
Kursen bedöms i vitsordsskalan 0 - 5:
Teoritentamen 60 %
Projektuppgifter 40 %
Frökännedomstentamen (Godkänd/Underkänd)
Kursnärvaro och kursaktivitet (Godkänd/Underkänd)
Underkänd (0)
Underkända tentamina, kursprojekt och övningar.
Bedömningskriterier, tillfredsställande-synnerligen tillfredsställande (1-2)
Godkänd examination på en genomgående och sammanvägd nöjaktig nivå.
Bedömningskriterier, goda-synnerligen goda (3-4)
Godkänd examination på en genomgående och sammanvägd väl godkänd nivå.
Bedömningskriterier, berömliga (5)
Godkänd examination på en genomgående och sammanvägd utmärkt nivå.
Förkunskapskrav
Inga särskilda förkunskapskrav.