Hoppa till innehåll

Entreprenörskap i eget företag (5 sp)

Kod: SKV24EE02-3001

Förverkligandets information


Anmälningstid

15.06.2025 - 26.10.2025

Tajmning

27.10.2025 - 19.12.2025

Antal studiepoäng

5 op

Prestationssätt

Kontaktundervisning

Ansvarig enhet

Institutionen för hälsa och välfärd

Verksamhetspunkt

Vasa, Wolffskavägen 31

Undervisningsspråk

  • Svenska

Antal studerande (min. - max.)

10 - 15

Utbildning

  • Utbildning inom skönhetsbranschen

Lärare

  • Johanna Nykamb

Lärare

Johanna Nykamb

Grupper

  • EST24D-V
    Estenom (YH), h24, dagstudier, Vasa

Lärandemål

• Studerande kan definiera och identifiera sig med yrkesrollen inom branschen
• Studerande utvecklar ett kunnande för företagande och inre och yttre entreprenörskap
• Studerande strukturerar kreativ affärsidé och skapar affärsplan inom branschen
• Studerande har beredskap att som entreprenör planera och genomföra kundevenemang inom utvalt branschområde I samarbete med andra aktörer
• Studerande utvecklar en förståelse för att bygga nätverk
• Studerande skapar personligt varumärke och kan marknadsföra företaget
• Studerande har kunskap om ekonomins betydelse för verksamheten
• Studerande har grundläggande insikter i bokföring
• Studerande kan tillämpa, analysera och utveckla arbetssätt som främjar ekonomisk, ekologisk och social hållbarhet och konsumtion för inre och yttre företagande och tjänster

Innehåll

Företagsamhet
Entreprenörskap
Affärsplan
Personligt varumärke och marknadsföring
Service och tjänster
Kundevenemang
Skapa nätverk
Ekonomi och bokföring

Tid och plats

28.10.2025-15.12.2025 Online via Teams

Studiematerial och rekommenderad litteratur

Kursbok + tentbok:
Skärvad, P., & Olsson, J. (2008). Företagsekonomi 100: Faktabok (14. uppl.). Liber ekonom

Com. B. (2020) Foundamentals of Entrepreneurship. National Education policy. Kap. 1-4. Litteraturen finns som länk i Moodle.

Tent bok:
Johnson, G., Whittington, R., Scholes, K., Angwin, D., & Regnér, P. (2018). Fundamentals of strategy. Pearson.

Undervisningsmetoder

Föreläsningar, diskussioner, praktiska övningar, test och inlämningsarbeten. Öppna böcker tenter.

Praktik- och arbetslivssamarbete

För inlämningsuppgifter är tanken att samverka med arbetslivet.

Bedömningsmetoder (förverkligande) och -kriterier (studieperioder/kurser)

Information finns i Moodle

Studerandes tidsanvändning och belastning

The students work 27 h/ sp
In class: 50 hrs
Self study: 85 h
Total: 135 h

Periodisering av innehållet

Denna kurs fokuserar på hållbarhetsmål nummer 4 kvalitativ utbildning.Säkerställa en inkluderande och likvärdig utbildning av god kvalitet och främja livslångt lärande för alla.

4:4 ÖKA ANTALET PERSONER MED FÄRDIGHETER FÖR EKONOMISK TRYGGHET
Till 2030 väsentligen öka det antal ungdomar och vuxna som har relevanta färdigheter, däribland är tekniska färdigheter och yrk

Tilläggsuppgifter för studerande

Mera information får vid kursens introrduktionstillfälle

Vitsordsskala

H-5

Bedömningskriterier, tillfredsställande-synnerligen tillfredsställande (1-2)

Studerande påvisar en ytlig kompetens och grundläggande förståelse för ämnet

Arviointikriteerit, goda-synnerligen goda (3-4)

Studerande påvisar en kompetens som relateras och kopplas till litteraturen
Studerande kan reflektera och motivera egna synpunkter

Arviointikriteerit, berömliga (5)

Studerande har en fördjupad kompetens och visar en djupare förståelse för ämnet i relation till det kommande yrket

Bedömningsmetoder (förverkligande) och -kriterier (studieperioder/kurser)

Kursen bedöms (0-5). Total poäng räknas och ett vitsord fås på basen av en bedömningsmatris

Bedömningskriterier, tillfredsställande-synnerligen tillfredsställande (1-2)

Studerande påvisar en ytlig kompetens och grundläggande förståelse för ämnet

Bedömningskriterier, goda-synnerligen goda (3-4)

Studerande påvisar en kompetens som relateras och kopplas till litteraturen
Studerande kan reflektera och motivera egna synpunkter

Bedömningskriterier, berömliga (5)

Studerande har en fördjupad kompetens och visar en djupare förståelse för ämnet i relation till det kommande yrket

Förkunskapskrav

SKV24EE01