Öppna YH, Permakultur och regenerativt jordbruk - teori och praktik: Planering 21-23
Kod: ÖH21-PK-BE
Beskrivning
Öppna YH studiehelheten Permakultur och regenerativt jordbruk - teori och praktik riktar sig till de som vill leva (mer) självhushållande, försörja sig genom mångformigt företagande på landsbygden, skifta fokus till ett mer mångformigt skogsjordbruk, idka växelbruk där odling, skogsbruk och djurhållning ingår, eller lära sig mer om permakultur och regenerativt jordbruk. Studiehelheten riktar sig alltså till personer med eget intresse att få insikt i teorierna kring, och tillämpa permakultur och regenerativt jordbruk i praktiken.
Studiehelheten består av sex kurser och pågår i 1,5 år. Kursen förverkligas som flerform genom distansundervisning, men möjligheten till nätverkande och dialog finns via närstudietillfällen och grupparbeten. I kurserna ingår seminarier och studiebesök. Studierna motsvarar ungefär 10 arbetstimmar/vecka. En viktig del av helheten är att studerande tillsammans tar fram kunskap under kursernas gång. Studerande deltar aktivt i att bygga upp kunskapsinnehållet i kurserna genom att dela relevant information med varandra, bolla idéer och ge feedback på varandras arbete. Under kursernas gång finnas det möjlighet att få feedback och bli coachad av experter. Inom kurserna finns inga tenter, utan studerande jobbar med sina egna planer för produktion, företagsamhet, förädling och praktiska förverkligande av permakultur och regenerativt jordbruk.
Lärandemål
Studerande
- känner till och förstår centrala begrepp inom permakultur och regenerativt jordbruk.
- känner till och kan använda GIS som verktyg för att visualisera, analysera och planera.
- känner till olika praktiska tillämpningar inom permakultur och regenerativt jordbruk.
- känner till hur man förädlar råvaror hantverksmässigt och hur jordmån och sort påverkar livsmedelsegenskaper.
- känner till olika förvaringsmetoder.
- känner till kraven som livsmedelslagen ställer för försäljning av råvaror och förädlade produkter.
-känner till vad som kännetecknar ett hållbart livsmedelssystem.
- känner till olika typer av alternativa matnätverk och förstår fördelarna med lokala livsmedels- och ekonomiska system.
- känner till olika verksamhetsmodeller och företagsformer.
- känner till grunderna gällande lönsamhet, kundcentrering och marknadsföring.
- har gjort ett utvecklingsarbete med de egna planerna för odling, förädling och försäljning.
Välj mellan tajmning, struktur eller strukturerande vyn
Visa tajmningar för studier efter läsår, termin eller period
Kod | Kursnamn | Poäng (sp) | 2021-2022 | 2022-2023 | Höst 2021 | Vår 2022 | Höst 2022 | Vår 2023 | 1. / 2021 | 2. / 2021 | 3. / 2022 | 4. / 2022 | 5. / 2022 | 1. / 2022 | 2. / 2022 | 3. / 2023 | 4. / 2023 | 5. / 2023 |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Permakultur och regenerativt jordbruk - teori och praktik
(Välj alla) |
30 | |||||||||||||||||
PK00AG43 | Introduktion till permakultur och regenerativt jordbruk | 5 | 5 | 5 | 2.5 | 2.5 | ||||||||||||
PK00AG44 | Områdesanalys och -planering, resurser och deras flöden | 5 | 5 | 5 | 1.7 | 1.7 | 1.7 | |||||||||||
PK00AG45 | Praktiska tillämpningar av permakultur och regenerativt jordbruk | 5 | 5 | 5 | 1.7 | 1.7 | 1.7 | |||||||||||
PK00AG46 | Förädling, förvaring och försäljning av råvaror | 5 | 5 | 5 | 2.5 | 2.5 | ||||||||||||
PK00AG47 | Mångformigt företagande i lokala livsmedelssystem | 5 | 5 | 5 | 2.5 | 2.5 | ||||||||||||
PK00AG48 | Individuellt utvecklingsarbete – egen plan för permakultur och regenerativt jordbruk | 5 | 5 | 5 | 1.7 | 1.7 | 1.7 | |||||||||||
Totalt | 30 | 15 | 15 | 5 | 10 | 10 | 5 | 2.5 | 2.5 | 3.4 | 3.4 | 3.4 | 5 | 5 | 1.67 | 1.67 | 1.67 |
Antalet studiepoäng kan variera från läsår till läsår och termin till termin beroende på hur valfria och alternativa studier har tajmats.
Kod | Kursnamn | Poäng (sp) |
---|---|---|
Permakultur och regenerativt jordbruk - teori och praktik
(Välj alla) |
30 | |
PK00AG43 | Introduktion till permakultur och regenerativt jordbruk | 5 |
PK00AG44 | Områdesanalys och -planering, resurser och deras flöden | 5 |
PK00AG45 | Praktiska tillämpningar av permakultur och regenerativt jordbruk | 5 |
PK00AG46 | Förädling, förvaring och försäljning av råvaror | 5 |
PK00AG47 | Mångformigt företagande i lokala livsmedelssystem | 5 |
PK00AG48 | Individuellt utvecklingsarbete – egen plan för permakultur och regenerativt jordbruk | 5 |