Hoppa till innehåll

Anatomi och fysiologiPoäng (3 sp)

Kod: BE16PI02

Poäng

3 op

Studieperiodens (kursens) lärandemål

Den studerande
-förstår husdjurens anatomi och fysiologi och dess inverkan på utfodringen samt hur fortplantningen fungerar för produktionsdjuren (nöt, svin, får, fjäderfä och häst)

Studieperiodens (kursens) innehåll

Husdjursanatomi (bl a muskler, ben, andningsorgan, blodomlopp, matsmältningskanaler, urinvägar, nervsystem och fortplantningsorgan)
Husdjursfysiologi (bl a temperaturreglering, brunster, brunstpassning och betäckning/inseminering, faktorer som inverkar på dräktighetsresultatet)
Dessutom behandlas även fosterutveckling, förlossning och förlossningshjälp hos vanliga produktionsdjur inom lantbruksnäringarna

Förkunskapskrav

Inga särskilda förkunskapskrav

Bedömningskriterier, tillräcklig (1)

50 % av poängen i tentamen krävs för godkänt vitsord på tillfredsställande nivå (vitsordsskala 0 - 5)
Godkända projektuppgifter inverkar på det sammanvägda kursvitsordet, enligt specifika anvisningar i kursens plan för förverkligande

Läromaterial

Uppdateras enligt den kursansvariga lärarens specifika anvisningar i kursens plan för förverkligande och på kursens koodlesida

Valda delar av: R.D., Frandson & T.L. Spurgeon: Anatomy and physiology of farm animals (5:e upplagan eller senare) eller alternativ litteratur, enligt närmare anvisningar

J., Hill & A.H., Andrews: The expectant dairy cow, kapitel 2 (s. 13-33) och kapitel 4 (t o m s. 58)

P.J.H., Ball & A.R., Peters: Reproduction cattle (3:e upplagan eller senare), kapitel 1, 4, 5, 11 och 15

H., Rautala: Sikalan eläinlääkärikirja, (s. 62-72, 74-78, 91-102, 106-110, 112-116)