Hoppa till innehåll

Diko- och nötköttsproduktionPoäng (3 sp)

Kod: BE22ID30

Poäng

3 op

Studieperiodens (kursens) lärandemål

Den studerande
- förstår vad en välfungernade dikoproduktion kräver gällande produktionens styrning, djurens skötsel, produktionsomgivning och utfodring"
- känner till vilka faktorer som inverkar på diko- och nötköttsproduktionen och och kan optimera den
- kan beakta krav från myndihteter, förmedlare och förädlare samt önskemål från konsumenter
- känner till hur produktionsanläggningar för dikor bör utformas med beaktande av djurens välmående och hållbar utveckling.

Studieperiodens (kursens) innehåll

Förutsättningar för diko- och nötköttsproduktion
Olika köttrasers ursprung, förekomst och spridning i Finland
Betesdrift och landskapsvård
Slaktklassificeringens inverkan på utfodring och skötsel, skillnaden mellan stora tunga köttraser och lätta köttraser
Faktorer som inverkar på diko- och nötköttsproduktionens resultat
Optimering av diko- och nötköttsproduktion
Kursen utgår från flera av de globala hållbarhetsmålen, främst målen om hållbar konsumtion och produktion och ekosystem och biologisk mångfald

Förkunskapskrav

Inga förkunskapskrav.

Bedömningskriterier, tillräcklig (1)

Studerande uppfyller kursens mål, och i berörda kursförverkligande obligatoriska moment, på en tillfredsställande nivå.

Bedömningskriterier, goda-synnerligen goda (3-4)

Studerande uppfyller kursens mål, och i berörda kursförverkligande obligatoriska moment, på en god nivå.

Bedömningskriterier, berömliga (5)

Studerande uppfyller kursens mål, och i berörda kursförverkligande obligatoriska moment, på en utmärkt nivå.

Studiematerial och rekommenderad litteratur

Anvisas i Moodle.

Anmälningstid

15.06.2025 - 14.09.2025

Tajmning

25.08.2025 - 26.10.2025

Antal studiepoäng

3 op

Prestationssätt

Kontaktundervisning

Ansvarig enhet

Institutionen för bioekonomi

Undervisningsspråk
  • Svenska
Utbildning
  • Bioekonomi
Lärare
  • Christel Holmlund-Norrén
  • Jenny Finnholm
Grupper
  • BE25FA-E
    Agrolog (YH), h25, Bioekonomi, flerform

Lärandemål

Den studerande
- förstår vad en välfungernade dikoproduktion kräver gällande produktionens styrning, djurens skötsel, produktionsomgivning och utfodring"
- känner till vilka faktorer som inverkar på diko- och nötköttsproduktionen och och kan optimera den
- kan beakta krav från myndihteter, förmedlare och förädlare samt önskemål från konsumenter
- känner till hur produktionsanläggningar för dikor bör utformas med beaktande av djurens välmående och hållbar utveckling.

Innehåll

Förutsättningar för diko- och nötköttsproduktion
Olika köttrasers ursprung, förekomst och spridning i Finland
Betesdrift och landskapsvård
Slaktklassificeringens inverkan på utfodring och skötsel, skillnaden mellan stora tunga köttraser och lätta köttraser
Faktorer som inverkar på diko- och nötköttsproduktionens resultat
Optimering av diko- och nötköttsproduktion
Kursen utgår från flera av de globala hållbarhetsmålen, främst målen om hållbar konsumtion och produktion och ekosystem och biologisk mångfald

Studiematerial och rekommenderad litteratur

Anvisas i Moodle.

Vitsordsskala

H-5

Bedömningskriterier, tillfredsställande-synnerligen tillfredsställande (1-2)

Studerande uppfyller kursens mål, och i berörda kursförverkligande obligatoriska moment, på en tillfredsställande nivå.

Arviointikriteerit, goda-synnerligen goda (3-4)

Studerande uppfyller kursens mål, och i berörda kursförverkligande obligatoriska moment, på en god nivå.

Arviointikriteerit, berömliga (5)

Studerande uppfyller kursens mål, och i berörda kursförverkligande obligatoriska moment, på en utmärkt nivå.

Förkunskapskrav

Inga förkunskapskrav.