Hoppa till innehåll

Fåruppfödning (3 sp)

Kod: BE16FHB02-3003

Förverkligandets information


Anmälningstid

15.06.2023 - 27.08.2023

Tajmning

28.08.2023 - 20.10.2023

Antal studiepoäng

3 op

Prestationssätt

Kontaktundervisning

Ansvarig enhet

Institutionen för bioekonomi

Verksamhetspunkt

Ekenäs, Raseborgsvägen 9

Undervisningsspråk

  • Svenska

Utbildning

  • Bioekonomi

Lärare

  • Gun Karell

Lärare

Gun Karell

Grupper

  • BE21DA-E
    Agrolog (YH), h21, Bioekonomi, dagstudier
  • BE20DA-E
    Agrolog (YH), h20, Bioekonomi, dagstudier

Lärandemål

Den studerande
- förstår de faktorer som påverkar fårskötselns lönsamhet
- känner till de krav som fåren ställer på sin produktionsomgivning och sin skötsel vid ull- respektive köttproduktion
- kan optimera fårproduktionen utgående från aktuella faktorer och krav

Innehåll

Allmänna förutsättningar för fåruppfödning inom EU och i Finland
Fåruppfödningens historiska utveckling och framtidsutsikter i Finland
Betesdrift och fårens betydelse i landskapsvården och möjliga ekonomiska stöd
Fårets anatomi och fysiologi
Utfodring, olika foderråvaror, grovfoder och kraftfoder, mineralämnen och vitaminer, foderstatsberäkningar
Val av olika fårraser för olika ändamål, ull- , kött- och mjölkproduktion, fåravelns grunder, köttraskorsningar
Krav som får ställer på sin produktionsomgivning och sin skötsel vid ull- respektive kött- och mjölkproduktion
Speciella uppfödningsformer som till exempel kontinuerlig lammning, för- och nackdelar
Särskilda krav på uppmärksamhet i samband med lammning, möjliga problem och aktuella skötselåtgärder i samband med lammning, t ex många lamm/tacka och behov av tilläggsutfodring med mjölkersättning, avstötning av lamm och akuta symptom hos lamm med E-vitaminbrist
Potentiella fårsjukdomar, förebyggande åtgärder och behandling
Förutsättningar för lokala och regionala slakterier i olika former, t ex andelslag eller mobila slakterier
Faktorer som inverkar på fårproduktionens lönsamhet och ekonomiska utsikter
Optimering av fårproduktionen utgående från aktuella inverkande faktorer och krav

Vitsordsskala

H-5

Bedömningskriterier, tillfredsställande-synnerligen tillfredsställande (1-2)

Vitsordsskala 0 - 5, minst 50 % av totalpoängen i tentamen för godkänd / tillfredsställande nivå, inverkan på kursvitsordet 50 %

Bedömning av projekt/seminariearbete i skalan 0 - 5, inverkan på kursvitsordet 50 %

Godkänt deltagande i studiebesök

Aktivitet och intresse inverkar på bedömningen och det slutliga kursvitsordet

Förkunskapskrav

Inga förkunskapskrav

Tilläggsuppgifter

Se kursens plan för förverkligande och kursens moodlesida