Diko- och nötköttsproduktionPoäng (3 sp)
Kod: BE22ID30
Poäng
3 op
Studieperiodens (kursens) lärandemål
Den studerande
- förstår vad en välfungernade dikoproduktion kräver gällande produktionens styrning, djurens skötsel, produktionsomgivning och utfodring"
- känner till vilka faktorer som inverkar på diko- och nötköttsproduktionen och och kan optimera den
- kan beakta krav från myndihteter, förmedlare och förädlare samt önskemål från konsumenter
- känner till hur produktionsanläggningar för dikor bör utformas med beaktande av djurens välmående och hållbar utveckling.
Studieperiodens (kursens) innehåll
Förutsättningar för diko- och nötköttsproduktion
Olika köttrasers ursprung, förekomst och spridning i Finland
Betesdrift och landskapsvård
Slaktklassificeringens inverkan på utfodring och skötsel, skillnaden mellan stora tunga köttraser och lätta köttraser
Faktorer som inverkar på diko- och nötköttsproduktionens resultat
Optimering av diko- och nötköttsproduktion
Kursen utgår från flera av de globala hållbarhetsmålen, främst målen om hållbar konsumtion och produktion och ekosystem och biologisk mångfald
Förkunskapskrav
Inga förkunskapskrav.
Bedömningskriterier, tillräcklig (1)
Studerande uppfyller kursens mål, och i berörda kursförverkligande obligatoriska moment, på en tillfredsställande nivå.
Bedömningskriterier, goda-synnerligen goda (3-4)
Studerande uppfyller kursens mål, och i berörda kursförverkligande obligatoriska moment, på en god nivå.
Bedömningskriterier, berömliga (5)
Studerande uppfyller kursens mål, och i berörda kursförverkligande obligatoriska moment, på en utmärkt nivå.
Läromaterial
Anvisas i Moodle.